Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αξέχαστες εμπειρίες και επίδοση ρεκόρ!

10 μέρες πριν αποχαιρετίσαμε την Κόνιτσα για να φτάσουμε μετά από 22 ώρες και 25 λεπτά στην κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα!
Το χρονικό του φετινού μας άθλου!


Το ταξίδι μας ξεκινά με αρκετά υψηλή για την εποχή θερμοκρασία (33 βαθμούς) από την κεντρική πλατεία της Κόνιτσας στις 18:00 ακριβώς όπου τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μας μετέφεραν τον ενθουσιασμό και τις ευχές τους.


Πριν ακόμα η ομάδα αρχίσει όμως να "ρολάρει" τα πρώτα χλμ η πρώτη έκπληξη είναι γεγονός. Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, πρώτος αθλητής της ομάδας ΚΟ24 το 2012 (μαζί με τους Νίκο Πλουμή και Θωμά Χατζηγεωργίου), εμφανίζεται στην γραμμή εκκίνησης με το ποδήλατό του και μας συνοδεύει σχεδόν μέχρι την έξοδό μας από το νομό, κίνηση η οποία μας συγκίνησε βαθύτατα και πραγματικά γέμισε τα πανιά μας με ούριο άνεμο αποδεικνύοντας ότι η εμπειρία ΚΟ24 μένει έντονα χαραγμένη μέσα σε όποιον συμμετέχει σε αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο!


Τα πρώτα χλμ κυλίσαν με μόνο θέμα να μας αποσχολεί τη ζέστη και αφού "φάγαμε" τις ανηφόρες στο Επταχώρι κάναμε την πρώτη μας στάση περίπου στο χωριό Δοτσικό για να προετοιμάσουμε τα ποδήλατά μας για τη νύχτα αλλά και να χαλαρώσουμε λίγο τα πόδια μας. 


Οι εθελοντές της υποστήριξης μοιάζουν να το χαίρονται περισσότερο από τους αθλητές και δε λείπουν εκπλήξεις τύπου Tour de France!Νύχτα πλέον κ συνεχίζουμε προς Γρεβενά όπου θα κάνουμε τη δεύτερη μας στάση για ανασύνταξη δυνάμεων. Η ώρα είναι περίπου 23:00 και έχουμε διανύσει τα πρώτα 100 χλμ της ποδηλατικής μας διαδρομής.

Στο δρόμο ξανά μετά την 10λεπτη στάση και πλέον κατευθυνόμαστε προς Κοζάνη. Αυτό το κομμάτι της διαδρομής χαρακτηρίζεται από μικρές ανηφόρες μεγέθους 5% και παρατεταμένες ευθείες από το επαρχιακό κομμάτι του οδικού δικτύου και είναι πολύ κρίσιμη η διαχείριση δυνάμεων για τις μεγάλες ανηφόρες που ακολουθούν.Στην Κοζάνη κάνουμε την επόμενη στάση μας η οποία δεν ξεπέρασε τα 7 λεπτά (!) καθώς ο χρόνος είναι κρίσιμος και δεν πρέπει να χαλάσουμε τον πολύ καλό ρυθμό που έχουμε πιάσει! Η ώρα είναι 2:00 και είμαστε στα μισά του ποδηλάτου (150 χλμ)!Από εδώ και στο εξής έχουμε μπροστά μας ένα "τραχύ" ασφάλτινο κομμάτι μήκους περίπου 15 χλμ που μας πάει περιμετρικά της λίμνης μέχρι να φτάσουμε στο Πολύφυτο όπου και ξεκινάει μιά μεγάλη σε μήκος αλλά κ κλίσεις ανηφόρα που δοκιμάζει όλους τους αθλητές της ομάδας! Η ομάδα μένει ενωμένη ενώ είναι χαρακτηριστική η ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε μορφής οχήματος σε όλο το διάστημα μέχρι που φτάνουμε στο Ελατοχώρι. Η ώρα είναι 6:10 περίπου ενώ είμαστε 222 χλμ από την εκκίνηση!
Η ανηφόρα τελειώνει προς το παρόν ενώ η ανατολή του ήλιου μας βρίσκει στη στάση όπου βλέπουμε και για πρώτη φορά το Αιγαίο πέλαγος! Μαγικές εικόνες και συναισθήματα που δημιουργούν αναμνήσεις για μιά ζωή!
Κατηφορίζουμε λοιπόν με τον ήλιο να μας ζεσταίνει προς το Δίον και παίρνουμε πορεία προς Λιτόχωρο και την τελευταία "θανατική" ανηφόρα που θα μας φέρει στη θέση Γκορτσιά όπου και θα ξεκαβαλήσουμε τα ποδήλατά μας!


Η ανάβαση της Γκορτσιάς είναι πραγματικός Γολγοθάς! Μιλάμε για 1100 μέτρα υψομετρικά σε περίπου 17 χλμ απόσταση! Και όλα αυτά μετά από περίπου 280 χλμ που έχουν ήδη τα πόδια μας.!

Μετά από 2 ώρες και ενώ το ρολόι δείχτει 10:00 το πρωί, το "μαρτύριο" τελειώνει και η ομάδα οργανώνεται για το ορειβατικό κομμάτι της συνέχειας. Έχουμε 16 ώρες ασταμάτητης προσπάθειας και ο στόχος του 24ωρου παραμένει ζωντανός!Σε όλη τη διαδρομή το support της ομάδας ήταν πάντα δίπλα μας φροντίζοντας να μη μας λείψει τίποτα, οργανώνοντας τις στάσεις μας, ανεβάζοντας την ψυχολογία μας και το κέφι μας και τους οφείλουμε πραγματικά ένα τεράστιο ευχαριστώ! 
Οι Κώστας Μπάρμπας, Παναγιώτης Λάκκας, Χρήστος Κίτσιος, Μάρθα Κυρίτση, Ελένη Κουτούφη, Παντελής Χούσος και Βαγγέλης Γρατσούνας μας συνόδεψαν και μας οδήγησαν επιτυχώς μέχρι το βουνό όπου κάποιοι από αυτούς θα ξεκουραστούν αφού μας παραδώσουν στους Άρη Χατζηνικολάου, Πάνο Περιφανόπουλο και την παρέα τους οι οποίοι έρχονται πίσω μας σαν "σκούπα" και θα φροντίσουν να φτάσουμε ασφαλώς μέχρι το καταφύγιο "Γιώσος Αποστολίδης" στα 2700 μέτρα περίπου. Από εκεί αναλαμβάνει ο έμπειρος οδηγός βουνού αλλά και φίλος της ομάδας Λάζαρος Μποτέλης να μας ανεβάσει με ασφάλεια στον Μύτικα μέσα από το Λούκι.

Τα ποδήλατα πλέον είναι παρκαρισμένα κάπου στο Λιτόχωρο και οι αθλητές αφού αλλάξαν ρούχα και εξοπλισμό έχουν πάρει το μονοπάτι με πρώτο στόχο το καταφύγιο της "Πετρόστρουγκας". Εκεί κάνουμε ολιγόλεπτη στάση για φαγητό και νερό. Η ώρα είναι 1:10 όταν περνάμε το καταφύγιο και ακόμα η κούραση δεν καταφέρνει να μας ρίξει τη διάθεση!
Μέσω "Σκούρτα" κατευθυνόμαστε στο Λαιμό όπου η θέα και το τοπίο πραγματικά σου παίρνει κάθε σκοτεινή και "κουρασμένη" σκέψη!

Στις 15:30 η ομάδα φτάνει στο καταφύγιο "Γιώσος Αποστολίδης" έχοντας κάνει 5 ώρες στο βουνό και συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά αγώνα! Πλέον ο στόχος του 24ώρου όχι μόνο είναι ορατός αλλά η βελτίωση της περσυνής επίδοσης είναι ένα ρεαλιστικό όνειρο στο μυαλό όλων μας.
Ο Λάζαρος Μποτέλης μας περιμένει στο καταφύγιο, μας έχει ετοιμάσει ένα γρήγορο γεύμα για τις απαραίτητες θερμίδες και τρώγοντας ετοιμαζόμαστε χωρίς χάσιμο χρόνου. Αφήνουμε σακίδια, φοράμε κράνη, ο Λάρυ παίρνει τον εξοπλισμό του και φεύγουμε να κάνουμε κορυφη! Ο καιρός ιδανικός, ευτυχώς το Λούκι δεν έχει πολύ κόσμο και επιστρατεύουμε τα τελευταία αποθέματα δύναμής μας προκειμένου να αναρριχηθούμε με ασφάλεια στο απαιτητικό αυτό κομμάτι του βουνού!
16:25 και η κορφή της Ελλάδας γεμίζει χαμόγελα και αγκαλιές!! Η ομάδα ΚΟ24 καταφέρνει για μιά ακόμη χρονιά το στόχο της ενώ βελτιώνει και την επίδοσή της σταματώντας το χρονόμετρο στις 22 ώρες και 25 λεπτά!!

Επίλογος


Η παρέα που έγινε ομάδα και από τον περασμένο χειμώνα οργανώθηκε και προπονήθηκε με έναν κοινό σκοπό ζει πλέον τον απόηχο του φετινού άθλου έχοντας περάσει ένα μαγικό 3ήμερο στους δρόμους και στο βουνό, κάτω από τον ήλιο και κάτω από τα αστέρια, άλλοτε με ζέστη και άλλοτε με κρύο αλλά πάντοτε με τον καθένα να φροντίζει τον διπλανό του, τον εμπειρότερο να καθοδηγεί αυτόν που δοκίμαζε τον εαυτό του για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο, τον πιό ξεκούραστο να εμψυχώνει αυτόν που στιγμιαία νιώθει να "αδειάζει" από δυνάμεις..

Οι συγκυρίες όπως για όλους ήταν και για την ομάδα δύσκολες. Παρόλα αυτά, αθλητές και εθελοντές συνοδοί αποφάσισαν να ξενυχτήσουν, να ιδρώσουν, να κουραστούν και να παλέψουν γιατί βρήκαν στο ΣΦΑ Δράση για το Κάτι Άλλο το συστατικό που δένει και χαρακτηρίζει την ομάδα ΚΟ24: το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο!
Η φετινή προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα! Άπειρο γέλιο, άφθονος ιδρώτας, υψηλά watt πεταλιάς, μεγάλες υψομετρικές διαφορές αλλά και πολλή πολλή αγάπη προς παντού σε συνδυασμό με τον καταπληκτικό χρόνο που πέτυχε η ομάδα είναι αυτά που θα θυμόμαστε για πάντα!

Η χαρά μας όμως πολλαπλασιάζεται χάρη σε σας, τους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας που ενισχύετε στα μέτρα του ο καθένας όχι μόνο την ομάδα αλλά και το ΣΦΑ Δράση για το Κάτι Άλλο!

Στην Εθνική Τράπεζα 239/440110-73 (IBAN: GR1301102390000023944011073) με αιτιολογία "ΚΟ24" καλούμε όποιον μπορεί να βοηθήσει να συνεχιστεί το έργο που συγκίνησε την ομάδα.

Επισκευτείτε τους χώρους του σωματείου, γνωρίστε τους ανθρώπους που του δίνουν ζωή ή απλά ενημερωθείτε στο www.drasigiatokatiallo.gr !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου